Ашанин: Ситуација се смирује у ковид болницама

БЕОГРАД: Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин изјавио је данас да се полако смирује ситуација у ковид болницама, као и у Клиници за инфективне и тропске болести.
korona hitna pomoc, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Ашанин је рекао да у болници у Батајници тренутно има више од 250 слободних места.

"На данашњи дан у Батајници има 565 хоспитализованих, а 15. октобра смо имали 831 пацијента, били су попуњени капацитети. На интензивној нези је сада 60 пацијената, а 39 је интубираних. То је значајно мање од 15. октобра када је на интензивној нези било 110 пацијената, а 70 интубираних", казао је Ашанин за РТС.

Додао је да на Клиници за инфективне болести има двоструко мање прегледа него када смо били у пику таласа и да тренутно тамо има двадесетак слободних места.

Говорећи о отварању ковид болнице у Батајници на данашњи дан, Ашанин је рекао да је тада здравствени систем био пред колапсом, да је било по 8.000 новозаражених, а да је за 48 часова у ту болницу примљено 396 пацијената.

"Рад у Батајници је посебно тежак јер се ту лече најтежи болесници, пребацују се не само из здравствених центара из Београда, већ најкомпликованији пацијенти из целе Србије", истакао је Ашанин.

Указао је да су здравствени радници уложили огромне напоре и захвалио им на томе.

"Здравствени радници су дали огромну подршку, не бисмо успели да нисмо имали огромно разумевање. Ми у сваком моменту у Батајници имамо 1.150 здравствених радника, од којих 435 лекара. Нисмо сами у томе, 18 одсто лекара долази из других установа, као и 30 одсто медицинских сестара", навео је директор КЦС-а.

EUR/RSD 117.3343
Најновије вести