Ашанин:  Пуне болнице, све иде од неадекватног понашања

БЕОГРАД:  Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин изјавио је данас да је отварање ковид болнице у Батајници било спасоносно јер су сви болнички капацитети били пренатегнути.
asanin-dr milika/Tanjug/video
Фото: asanin-dr milika/Tanjug/video

"Чини ми се да смо купили време док не осетимо прве повољне ефекте мера, које су наши грађани почели да поштују", рекао је Ашанин у Дневнику РТС-а.Према његовим речима, на лечењу у Батајници су 483 пацијента, од којих је 48 интубирано.

"Не смем да помислим шта бисмо радили да прошле недеље нисмо имали овакву болницу", рекао је директор Клиничког центра Србије.

Ашанин је рекао да се одржавају трендови пуних болничких капацитета.

Према његовим речима, у пријемној амбуланти Инфективне клинике обави се сваког дана између 350 и 400 прегледа, а од 15 до 20 одсто пацијената захтева болничко лечење.

"У овом моменту сваки болесник налази место, задржавамо висок ниво хоспитализованих, што утиче да имамо нижи морталитет од других држава", истакао је Ашанин.

Он је указао да је велики број заражених и хоспитализованих последица неадекватног понашања.

Директор КЦС је истакао да запослени у Клиничком центру раде на два колосека - у ковид и нековид делу, који је морао да се прилагоди противпандемијским мерама.

"Смањили смо капацитете нековид дела прво на 50 одсто, а сада смо на 30-40 одсто. Радимо да збринемо хитне и хроничне болеснике који су дошли у неодложна стања, највише кардиоваксуларне, малигне болести и компликације од дијабетеса", навео је Ашанин.

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести