Антић: МХЕ се неће градити у застићеним подручјима

БЕОГРАД: Министарство енергетике снажно подржава иницијативу председника Србије Александра Вучића да се забрани изградња малих хидроелектрана у заштићеним подручијима, изјавио је министар Александар Антић и истакао да би на осталим местима требало градити минихидроелектране, као што то раде најразвијеније земље, у складу са највишим стандардима.
antic
Фото: Tanjug (Bojan Stekić)

Интересују нас велики хидропројекти и радимо на пројектима на Дрини, а планирамо и ибарске и моравске хидроелектране. Да, у одређеној мери и мале хидроелектране, али уз сва ограничења која смо дефинисали, рекао је Антић на отварању три међународна сајма: енергетике, затим заштите животне средине и природних ресурса (Ecofair) и паметних технологија (iSEC) на Београдском сајму.

Министарство енергетике снажно подржава иницијативу и председника Вучића и напоре Министарства животне средине да се забрани изградња малих хидроелектрана у заштићеним подручијима. Министраство енергетике је то већ подржало и данас ево исказујемо наше опредљење у томе, казао је Антић.

Наша позиција је, са друге стране, врло јасна и за остале мале хидроелектране, додао је министар.

Да, у складу са највишим стандардима и на томе треба радити. Мале хидролектране се граде широм Европе. На пример, Аустрија има 1.368 мегавата из малих хидроелеткрана, а ми имамо само 68 мегавата. Швајцарска је само у последње три године изградила више инсталисаних капацитета него Србија икада... Дакле, ако то могу да раде најразијеније землље, може и Србије, проручио је Антић.

Каже да наша земље мора да ради на томе да ти стандарди буду највиши и да утицај на животну средину буде мининалан.

Додаје да се инсистира на хидроенергији зато што је утицај хидроенергије најмањи на климатске промене.

Ми морамо да тражимо баланс и наћи ћемо баланс и на овом месту, да хидроенергија не буде против интереса природе, рекао је Антић и додао да то треба претворити у конкретне активности и закoнодавни оквир који ће то јасно дефинисати.

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести