АМСС: Од 2020. обавезна квалификациона картица за возаче

БЕОГРАД: Ауто-мото савез Србије апеловао је на све професионалне возаче са српском возачком дозволом да поднесу захтев за сертификат и квалификациону картицу, које ће 2020. године морати да има сваки возач коме је управљање возилом основно занимање када управља возилом Ц, Ц1, Д, Д1, ЦЕ, ЦЕ1, ДЕ или Д1Е категоријом.
e
Фото: pixabay.com

Квалификационом картицом, која је међународни документ и у којој су подаци двојезични, на српском и енглеском језику, а гласи на име возача, потврђује се почетна квалификација за превоз терета односно превоз путника и нема рок важења, наводи АМСС.

Од почетка 2019. године, а на основу овлашћења Агенције за безбедност саобраћаја за послове подношења и обраде захтева за издавање сертификата и квалификационих картица за возаче, у оквиру послова поверених Законом о безбедности саобраћаја, АМСС је започео процес сертификације професионалних возача у овлашћеним експозитурама на 31. локацији на територији целе земље.

"Апелујемо да сви професионални возачи са српском возачком дозволом, у некој од наших експозитура на време поднесу захтев за сертификат и квалификациону картицу. Под прописаним наведеним условима захтев могу предати у АМСС током 2019. године, јер ће према Правилнику већ у 2020. години уколико желе да раде као професионални возачи, обавезно морати да имају сертификат и квалификациону картицу", наводи се у саопштењу АМСС-а. 

Додају да сви возачи који на дан ступања на снагу Правилника о условима и начину стицања сертификата о стручној компетентности и квалификационе картице, као и у периоду од једне године од дана ступања, имају у возачку дозволу уписану неку од наведених категорија могу поднети у АМСС експозитурама захтев за издавање сертификата и картице, без похађања обавезне обуке и полагања стручног испита.

Уз Захтев за издавање сертификата и квалификационе картице потребно је приложити фотокопију или испис личне карте возача, а оригинални документ на увид, затим фотокопију возачке дозволе возача, са оригиналним документом на увид, фотографију возача формата 25x35 мм, не старију од 6 месеци и доказе о извршеним уплатама.

Целокупан списак АМСС овлашћених експозитура са адресама, контакт телефонима и упутством за попуњавање уплатница и захтева за издавање, може се пронаћи на сајту АМСС-а - www.amss.org.rs

EUR/RSD 117.5576
Најновије вести