Алексинац: Еутаназиране свиње због свињске куге

АЛЕКСИНАЦ: У селу Мозгова код Алексинца вурус афричке свињске куге потврђен је у два домаћинства, због чега је еутаназирано 11 животиња.
svinje pixabay
Фото: pixabay.com

Регионални кризни центар за сузбијање афричке куге, који покрива пет округа, са седиштем у Нишу предузима све мере како се болест из алексиначког села Мозгова не би проширила, пише РТС.

У једном од домаћинстава у коме су ветеринарске службе пронашле вирус, простор је дезинфикован, а животиња више нема јер су све еутаназиране.

Иако су мештани страховали да ће све свиње бити еутаназиране, постигнут је договор па ветеринарске службе по налогу Регионалног кризног центра тренутно пописују свиње и раде анализе крви.

"Најважнија од свих тих мера је да ће се пратити ситуација, без неких за сада ригорозних мера у смислу еутаназија свиња свих, клања свиња и тако", наводи Мирољуб Марјановић из Ветеринарске инспекције Нишавског округа.

Епизоотиолог Ветеринарског института у Нишу Зоран Раичевић напомиње да људи не могу да оболе, али могу механичким путем помија и отпадака хране преносити болест.

Како се наводи, остале животиње нису угрожене, а за несметан узгој свиња у Мозгову потребно је да 40 дана не буде регистрован ниједан случај заразе.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести