Албанци планирају сукоб Македоније и Србије?

Српске обавештајне службе добиле су информације да постоји опасност од изазивања напетости између Србије и Македоније, у коју би били укључени Албанци. Осим њих, у тај сценарио је укључен и део власти у Македонији, сазнају „Вечерње новости“.
albanski protesti
Фото: EPA/VALDRIN XHEMAJ

План је, према сазнањима „Новости“, да се добро наоружане групе Албанаца убаце у граничну зону Србије и Македоније. Они би наводно требало да буду обучени у униформе наших војних или полицијских јединица.

Њихов задатак би био да на неприступачним деловима територије пређу македонску границу и обаве извиђање територије, наводи београдски лист, позивајући се на сазнања оперативаца с терена.

Ти оперативци су навели да је даље план да се сачека да ти „уљези“ у српским униформама буду снимљени, што би одмах довело до тензија у којима би Србија била оптужена за кршење територијалног интегритета и суверенитета Македоније јер би се то тумачило као да ми покушавамо да организујемо неку оружану побуну у Македонији. Даље, план је да се званични Београд оптужи да има претензије на територију суседне државе и да жели да поцепа територију Македоније.

Други део плана требало би да се одигра преко монтиране шпијунске афере, а која би започела „спектакуларним хапшењем“ измишљене мреже српских агената у Македонији. То би подразумевало да се ухапсе бивши припадници ДБ и БИА, који су се пензионисали, а који живе у Македонији и углавном су слабијег имовинског статуса.

Циљ је стварање конфузије и тензија које би се на крају прелиле и на Косово, тврди добро обавештен извор „Новости“. Та сазнања наших оперативаца с терена имају и поједини највиши државни функционери Македоније, наводи даље лист.

Овај сценарио баца сенку на недавне изјаве македонског премијера Зорана Заева који је рекао да су у разговору са председником Србије Александром Вучићем решене све несугласице двеју земаља.

Међутим, безбедносне информације указују да је све то само привид нормализације односа јер власти у Скопљу имају интерес да отворе нови пакет оптужби на рачун Србије. Иза свега стоји албански притисак на нову македонску владу, а листа њихових очекивања посебно добија на значају ако се узме у обзир да је Вучић покренуо унутрашњи дијалог о Косову.

Slaviša
01.08.2017 • 09:36
Da da,samo su naivni i blesavi poverovali da su rstovi na ovim prostorima završeni.Sada će petokolonaši u Srbiji da počnu sa svojim poznatim repertoarom,kako smo mi Srbi opet za sve krivi i sl gluposti.Ali kada bolje razmislim,pa je vidim veliku razliku između tih petokolonaša i onih koji su se (ne)časno poneli prema svojim dobrovoljcima,koji su uvek bili uz svoj narod i svoju otadžbinu,a danas sve do jednog su teški bolesnici i žive u totalnoj bedi i nemaštini,a mnogi od njih izvršili i suicid.Samo se pitam,koje taj u ovoj zemlji,ko će imati hrabrosti da se obrati veteranima za pomoć,a od mlađih to ne treba ni očekivati,jer su na primeru videli ponašanje drzave prema predhodnim veteranima,jer ako ništa sačuvaće zdravlje,a videli su i da dezerteri bolje prolaze,sačuvali živote,zdravlje,a i bolje prolaze u društvu,jer su poštovaniji i priznatiji od veterana,kojih se društvo i država bukvalno stide!
EUR/RSD 117.5893
Најновије вести